fredag den 10. juni 2011

Dannebrog

Der er sket noget med flaget, siden det blev hejst til min fødselsdag som barn - alternativt er der sket noget med mig. Dengang var det ensbetydende med ren lykke, fordi det betød fest og gaver. Nu er det blevet lidt småpinligt, nationalsocialistisk eller i hvert fald småborgerligt at have en flagstang. Det er noget, jeg hellere sætter på kager og til nød på bordet, end ligefrem hejser op udenfor huset. Der er så heller ikke nogen flagstang, hvilket i sig selv ville vanskeliggøre projektet betragteligt.


Så er der roliganflaget. Jamen hvad kan jeg sige, andet end at der måske er en grund til, at klaphat har fået en anden betydning end dannebrogshat med klappeanordning ovenpå.

I min korte karriere som spejderleder, var jeg overrasket og lidt ilde til mode over den gudelignende respekt for og tilbedelse af flaget. Der skulle gøres honnør, holdes kæft og synges flagsang.

Problemet er, at Dannebrog er blevet synonymt med DF og deslige. Danske jordbær med dansk fløde. Lækkert, men hvorfor er det egentlig, at vi er blevet opdraget til, at ingen jordbær i hele verden er så gode som de danske? Kan det virkelig passe, at vores 43.000 sølle kvadratkilometer er de eneste i verden, der er egnede til at fremdyrke velsmagende jordbær?

Flaget minder mig om alt det, vi tror, vi er bedst til. Design (jaja, men det er da et par dage siden de helt store møbelklassikere blev skabt), uddannelse (ja, men vi er for dovne til at gøre en ekstra indsats, fordi vi synes, dumme opgaver skyldes dumme lærere) og så det store hule knowhow.

Hvad er det egentlig vi ved så meget bedre end alle andre? Har vi groet særlige hjerner pga en kost bestående af bacon og kartofler? Jeg tror ikke, vi ved så meget mere end andre. Til gengæld ved vi i modsætning til mange andre samfund næsten alle sammen noget. Det er bare forbudt at vide meget mere end andre. Så træder janteloven i kraft.

Jeg er ikke nervøs for, at det danske slipper ud over grænsen. Men jeg er heller ikke sikker på, det er unikt nok til at blive spærret inde i et glasbur. Jeg kommer nok heller aldrig til at hejse et EU-flag i min have, men det er helt fint med mig, at det er det, der står ved grænsen.

7 kommentarer:

  1. jeg vil altså gerne lige have mig frabedt sammenligning med DF når jeg om kort tid kan hejse mit helt eget Dannebrog op i min helt egen flagstang :)
    Jeg håber i stedet at flaget kan symbolisere alt det Danmark OGSÅ er - selv om vi de sidste 10 år har været belejret af Liste O....

    SvarSlet
  2. Danske jordbær er okay, men jeg kan nu bedst lide de spanske. Og så er jeg rigtig glad for flagstangen i vores have. Jeg synes nemlig, at flaget er alt for pænt og alt for festligt til at jeg kommer til at tænke på DF.

    SvarSlet
  3. Hæhæ jeg vidste godt, du ville reagere Pia :-) nårh nej Charlotte. Jeg undrer mig bare over, hvornår det flag i mit hoved lige gik fra fødselsdag til fædrelandskærlighed på den ufede måde.

    SvarSlet
  4. For mig er det pinlige, at du nedgør danskere i al almindelighed ved at postulere, at vi alle er dumme, dovne og selvhøjtidelige. Og at du nedgør Danmark, og Dannebrog som symbol på Danmark.

    Jeg forstår ikke fremmedhadet, som man finder mange steder i pressen. Men jeg forstår endnu mindre det had, som du her giver udtryk for i forhold til andre danskere.

    SvarSlet
  5. Kære Anonyme, jeg hader nu ikke danskere, men jeg vedkender mig en provokerende skrivestil. Jeg er bekymret for, at vi som nation synes at have skyklapper af selvforherligelse på, mens hele klodens økonomi ændrer sig lige udenfor andedammen.

    SvarSlet
  6. Jeg tror nu godt at jeg forstår at din overdrivelse-fremmer-forståelsen-jargon intet ondt har i sig...Fordi jeg jo ved, at du bestemt ikke er en der hverken hader eller generaliserer om hverken danskerne eller andre! Men helt enig i at det er kedeligt når DF prøver på at tage patent på såkaldt danskhed, som derved får en bismag, og at vi luller os i søvn ved at blive for selvfede pga alt det, vi hele tiden får at vide at vi er verdensmestre i Resten er bare SÅ kompliceret...Kh Anne.

    SvarSlet
  7. Jeg kan godt følge din tankegang Mai...
    For mig er repræsenterer flaget tradition og kultur, men de to begreber kan jo også tolkes ind i en nationalistisk forståelse og det bryder jeg mig ikke om.
    Et flag skal også repræsentere åbenhed og imødekommenhed - og derfor kunne jeg fx rigtig godt lide de nye flag Sydafrika fik, dengang apartheidstyret var blevet væltet...

    SvarSlet

Kloge kommentarer: