torsdag den 14. juni 2012

Jeg mangler ord

Ja jeg ved godt, at der generelt set længe har manglet nye interessante ord her på bloggen, men det hjælper jo ikke at komme med lamme undskyldninger om visdomstænder og bøger og rejser og børn, så det vil jeg ikke gøre. Men jeg mangler helt konkrete ord, og dem vil jeg faktisk gerne have hjælp til.

En gang kunne man altid få penge tilbage, når man betalte med Dankort i en butik. Nu står der mange steder på kæmpestore klistermærker BETALINGSKORT KUN PÅ BELØBET, og det er også fint nok, at de ikke gider lege banker for os, der efterhånden aldrig har klingende mønt på sig. Problemet er bare, at der endnu ikke er opstået en konvention for, hvad man så skal sige, når man putter sit kort i automaten. "Bare på beløbet," har været gangbart i mange år, men det er jo idiotisk, når det nu er den eneste mulighed. "Lige på," har altid virket lige kommanderende nok på mig og har samme på problem som det førstnævnte. Det giver ikke længere mening.

Så er der muligheden at stå og se verdensfjern ud, uden at sige noget som helst. Dels virker det uhøfligt og samtidig spreder panikken sig, for var det her nu også en af de butikker, som ikke hæver over beløbet? Hvor er alle klistermærkerne med BETALINGSKORT KUN PÅ BELØBET pludselig henne? Så ender det tit med, at jeg alligevel pipper "Bare på beløbet, tak," for en sikkertheds skyld. Nogle gange ser kasseassistenten lige så søvnig og fraværende ud som før, men jeg fornemmer også, at de ville se ud på samme måde, hvis jeg spurgte, om jeg kunne betale med Matadorpenge. De er indstillede på en anden kanal og trykker bevidstløst "på beløbet" ved alle kunder. Uanset hvad man siger.

Heldigvis har jeg udviklet en anden måde at starte konversationen på. Mit kort er nemlig så slidt på chippen, at det ganske ofte ikke kan læses. Derfor bliver jeg nødt til at oversætte til kasseassistenten, hvad der nu står i mit display, og det bliver som regel modtaget med samme stoiske ro som før. Nogle gange tager de træt kortet ud af maskinen og smækker det i med lidt mere kapow end jeg selv gjorde, andre gange siger de, jeg skal prøve igen, og så er kontakten etableret, selv om jeg altid hæver på beløbet. Der er bare det, at kortet udløber til oktober, så måske skal jeg begynde at bede om at hæve over beløbet, bare for at få at vide, at det kan jeg ikke? Eller er der nogen gode bud på, hvad man kan sige, så man hverken fremstår idiotisk eller uhøflig der ved kassen?

4 kommentarer:

 1. Du kan altså stadig bede om at få X-antal hundrede kroner lagt oveni beløbet - Altså sige "Må jeg have lov at lave den på 100 over", det gør jeg altid, for så HAR jeg nemlig lidt kontanter i pungen, som man altid står og mangler :)
  Hvis jeg siger det, så stikker jeg kortet i - smiler (med fast øjenkontakt) til evt. sur ekspedient og siger noget venligt - har mit sødeste fjæs på, når jeg betaler ved kassen, for jeg ved fra pålidelig kilde at det er RØVTUR at sidde ved kassen i 8 timer og ekspedere det ene sure løg efter det andet.

  KNUS

  SvarSlet
 2. Smil!
  Og svar alternativt på deres spørgsmål om
  "ellers andet?"
  mit
  " æ hvis a ka slip for æt"
  Er ved at være ret slidt i min mund, så du må gerne låne det.

  SvarSlet
 3. Jeg aner ikke hvad du skal sige (måske: bare på kortet, tak, mens du peger på maskinen?), jeg vil blot lige pointere, at det da ikke er alle kassemennesker der er fraværende :-)

  Jeg selv fx var verdens sejeste kassedame i nogle år i Netto (pånær når jeg havde tømmermænd, så var jeg kun den næstsejeste ;-) Jeg smilede altid og var (for?) snakkesalig. Det synes de fleste var vældig hyggeligt.

  Håber ikke at alle kassedamer på din vej er som den du beskriver :-)

  SvarSlet
 4. Altså, jeg plejer bare at sige "På Dankort, tak"... Ikke videre opfindsomt, men det virker... Og det er helt ok at smile samtidig :-)

  Medmindre du har en totalt kikset bank, kan du sagtens få et nyt kort selvom der er et stykke tid til det udløber. Jeg gik ned i min bank, smækkede kortet på bordet og sagde "det er slidt op!" hvorefter de bestilte et nyt kort til mig uden vrøvl og uden gebyr...

  Held og lykke med kortet!

  SvarSlet

Kloge kommentarer: