mandag den 14. maj 2012

Det værste ved visdomstænder

Jeg havde en tårnhøj smertetærskel. Det troede jeg i hvert fald indtil i tirsdags, hvor jeg kækt mødte op på tandlægeskolen og lagde mig beredvilligt gabende under et sterilt klæde, så to studerende kunne få adgang til den famøse tand. Jeg blev selvfølgelig lokalbedøvet og fik smertestillende, som kunne have lagt en hest ned, men FØJ alligevel en omgang. Jeg er ikke blevet boret i tænderne siden min barndom, og aldrig blevet opereret i munden før. Det blev en lang time med mig krampagtigt gabende der på skafottet tandlægestolen. De to studerende smalltalkede om boremaskiner ned i kæbeknoglen, tanden ud i små stumper og sluttede af med en længere snak om den der syning så fin ud, eller de lige skulle vende det med læreren. Jeg havde jeg stor trang til at sige: "Spørg lige læreren - for en sikkerheds skyld!" hvis jeg kunne have sagt noget for instrumenter og gummihandskehænder i munden.

Efterfølgende er det værste faktisk ikke hævelsen, der får en til at ligne en halv fodbold i den ene side. Det er heller ikke smerterne, som kan holdes nede med mere af hestemedicinen. Det er lige før, det værste heller ikke var at få omgangssyge på 3. dagen, så jeg ikke kunne spise noget til at holde kvalmen fra hestekuren væk. Der var jeg ellers godt nok sølle og tæt på at aflyse fjernelse af tanden i den anden side om 14 dage. Det værste er, at der skal gå en uge, EN UGE, som i S-Y-V DAGE, hvor man ikke må børste tænder i tandpasta, men bare skal skylle munden i Klorhexidin morgen og aften. Klorhexidin som vel at mærke smager af en blanding af galdevæske og kloakvand. Behøver jeg uddybe, om jeg havde lyst til det i dagene med omgangssyge?

Jeg vidste ikke, at der fandtes så dårlig ånde! Og jeg har sendt mange tanker til tiden for vel bare 50-60 år siden, hvor man slet ikke havde tandpasta, men alle må have lugtet af kloak? For slet ikke at snakke om smertestillende, sterile tandklinikker og bedøvelse ved tandudtrækning. Hvad i alverden gjorde man? Ventede på at pløkkerne rådnede og faldt ud af sig selv? I så fald har jeg lige fået fornyet respekt for mine forfædre!

I dag fjernede to små frelsende engle tandlægestuderende stingene og sagde de forløsende ord: "Du må godt begynde at børste tænder igen." Måske kunne de heller ikke holde lugten ud fra min mund?

1 kommentar:

  1. Hatten af for at du tør placere dig i tandlægestolen, når det er studerende, der står for morskaben. Jeg er helt med på, at de skal lære, men lige netop der tør jeg altså ikke lægge krop til.

    SvarSlet

Kloge kommentarer: