søndag den 19. juni 2011

Glippofobi

Nogen gange opstår der et ord, som samler så velkendt en følelse i det ene sekund, det tager at udtale, at det burde have en æresplads i ordbøgerne. (Kunne forresten være sjovt at gøre op med det alfabetiske princip og ordne ordene efter anvendelighed og opfindsomhed i stedet). Sådan et ord opstod for kort tid siden i den ultimative mødregruppe. Ordet er glippofobi.

Hvis det fik plads i en ordbog, skulle ordforklaringen være: "Typisk kvindesygdom, som især rammer gruppen af 30-45 årige veluddannede, sunde og raske kvinder. Symptomerne er karakteriserede ved en udpræget følelse af at gå glip af det andet, når man vælger det ene. Udbrud er bl.a betinget af faktorer som nysgerrighed og oplevelsestrang. Risikoadfærd, som man skal være opmærksom på er følelsen af, at verden er fyldt med spændende ting, man bliver nødt til at opleve. I den fremskredne og ofte uhelbredelige fase, kommer patienten fx ind i en samtale, hvor der bliver grinet af noget. Den første indskydelse vil være straks at finde ud af, hvad det sjove var (dog ikke hvis latteren forstummer abrupt, idet man træder ind i samtalen). Glippofobi kan være et forstadie til stress, hvis den kombineres med følelsen af, at man i hver enkelt af situationerne, faktisk skulle have valgt det andet i stedet for det ene, man gjorde."

Fordi glippofobi rammer en målgruppe, der ellers er sund og rask, er lidelsen ofte svær at opdage. Den trives i sagens natur bedst i et indholdsrigt og afvekslende liv, hvor der af og til er ubalance mellem mængden af muligheder og kapaciteten til at absorbere og prioritere mulighederne. Udefra ligner den faktisk et spændende og attraktivt liv i overhalingsbanen. Selvom tid til fordybelse er blevet trendy, er der stadig også højstatus i en godt booket aftalekalender.

Der er ingen kendt kur mod glippofobi. Dog er der mange patienter, der har lært at leve med lidelsen og alligevel have en normal tilværelse. Der vil blive etableret patientforeninger og pårørendegrupper indenfor de nærmeste år, hvis lidelsen viser sig at have det kolossale omfang, som de første stikprøveundersøgelser tyder på. Foretaget i verdens bedste mødregruppe.

5 kommentarer:

  1. Ha ha. Fantastisk! Angsten for at gå glip af noget er til gengæld også en stærkl motivator for at hænge i, hænge på og være opmærksom. Således har jeg ofte haft lyst til at bede det gode selskab om de ikke kunne lade være med at sige noget sjovt, mens jeg lige går ud og tisser. Glippofobi kan give blæreproblemer, fordi man ikke kan bære at gå i 10 min. Man kunne jo gå glip af noget!

    SvarSlet
  2. Helle - er det ikke dig, der har opfundet ordet?

    SvarSlet
  3. Så skylder jeg credit til ophavskvinden. Det er HellePelleFrikadelle, der har tilføjet dette fantastiske ord til mit ordforråd. :o)

    SvarSlet
  4. Jeg bukker og takker. Er meget stolt af at bidrage en lille smule til udviklingen af vores sprog :)
    Og beæret over, at der er kommet et helt blogindlæg ud af det ene ord.

    SvarSlet

Kloge kommentarer: