mandag den 13. juni 2011

Grillreglerne

Måske kan andre også lige bruge et brush up på reglerne for grillarrangementer og fordelingen af roller i denne sociale konvention. Du får helt sikkert brug for dem i løbet af sommeren, hvis du ikke allerede har haft det.


Vi havde gæster til grill i aftes. Der var fem børn og ni voksne, heraf fem kvinder og fire mænd. Der var ingen grund til at ridse de uskrevne regler op, alle fandt deres naturlige roller. Kvinderne skar salat, rørte dressing, dækkede bord, varmede kartoffelbåde og rettede an. Mændene dannede en halv cirkel rundt om de glødende kul og drak en dåse Carlsberg.

Tilbehøret var efterhånden klar og kvinderne begyndte at nippe vin og sende nervøse blikke over mod grillen. Vi vidste godt, at vi ikke skulle sige noget. Barbecuesauce og råt kød er no go for kvinder i denne konstruktion, i hvert fald når der er gæster.

Timingen var på vej ud af sync og jeg måtte kigge væk, lægge sølvpapir over kartoflerne og drikke rødvin for ikke at blive muggen. Men så sker endelig den rituelle bortkastning over græsset af sidste slat øl fra dåsen (hvorfor kan den egentlig ikke drikkes?), kullene fordeles på grillen og det meste af en findelt ko bliver lagt til kremering på risten.

Vi er de sidste parcelhusejere i Danmark, som ikke har en Weber, så i stedet må han imponere med mængderne. En gang eksperimenterede han med at lægge woklåget ovenpå den åbne grill for at få Weber-effekt, men det har aldrig slået an overfor gæster. You can't fake it. Der spilles med åbne kort.

Næste udfordring for damerne er, når vi synkrontænker, at kødet er klar til at blive vendt. Dilemmaet er, at vi ved, vi ikke må gøre det, men vi kan bedst lide medium done bøffer. Så vi sætter os på hænderne, kigger væk og ved et mirakel bliver bøfferne alligevel vendt, før de futter af.

På det her tidspunkt er ungerne virkelig sultne og vil egentlig gerne have kolde pølser med lunkne kartofler. Men de skal ristes over den sagte ild. Pølserne altså, ikke børnene. Og lige pludselig er det hele færdigt og smager himmelsk. Måske fordi vi tog os sammen og lod mænd være mænd og kvinder være kvinder. For alle moderne principper om ligelig fordeling ophæves, når tændblokke og grillkul ulmer.

At mine søstre så efterfølgende begyndte at save brænde til den udendørs pejs, må være fordi, de er født i 67 og med en ligestillingsoprører i maven.


1 kommentar:

  1. Præcis sådan er det også her hos os + det faktum at opvasken også tilfalder kvinder, men så kan vi jo nippe til lidt vin, grine og snakke imens, så det er egentlig okay med mig. Alligevel kan jeg godt finde på at skumle lidt over selvfølgeligheden i den arbejdsfordeling.

    SvarSlet

Kloge kommentarer: